Виставка-порада «Зустрічаємо весну калачем і підсмаженим млинцем» та етнографічна гостинна «Традиції на Масницю».

Здавна наприкінці зими – початку весни святкується Масляна. Язичницького коріння цього давнього слов’янського свята християнська релігія позбутися не змогла. Прощання з тривалою й холодною зимою, очікування теплого і врожайного літа – ось суть Масляної, і стародавні обряди наших предків саме на це були спрямовані. Це тиждень перед початком Великого посту. У народі вважалося, що останній перед тривалим постом, Сиропусний тиждень треба провести гарно, жваво, щедро, тому що попереду цілих 40 днів суворих обмежень, доведеться говіти в трапезі і вчинках. Однак дні Масниці-2024 особливі, через війну українцям не до народних гулянь, тож Сахновщинська публічна бібліотека підготувала більш скромні народознавчі форми: виставку-пораду «Зустрічаємо весну калачем і підсмаженим млинцем», де добре представлено матеріал з підказкою як же потрібно відзначати улюблене народом свято, та етнографічну гостину «Традиції на Масницю». Працівники книгарні розповіли користувачам про обрядові дійства проводів зими. Зокрема, про практику за древньою традицією «Колодія», коли всім нежонатим парубкам і дівчатам, хто зустрінеться на шляху, до лівої руки прив’язували дерев’яні колодки. Бувало, що й матерям, в кого були хлопці та дівчата на виданні, теж чіпляли колодку, правда вже на нозі, як жартівливе покарання, що донька засиділася в дівках. Щоби звільнитися від дощечок, треба було заплатити викуп - віддячити або грошима, частуванням, або станцювати танок, чи розрахуватися веселою пісенькою…І, як годиться, на святі мало бути вдосталь вареників, млинців, пирогів, бубликів, іншої здобної випічки… Бо на Слобожанщині було прийнято не тільки пекти млинці, а й обов’язково варити вареники. Це були головні, культові страви на Масляну. Крім названих наїдків гості в давнину ласували ще й козацькою кашою – «тетерею». Тож і бібліотекарі вирішили наліпити вареників, зробити пирогів, щоб почастувати відданих книголюбів. Половину із солодкою начинкою - сиром, а половину – із картопелькою.Що не кажіть, а мудрі були наші пращури, коли запровадили свято, на якому можна було смачно поїсти.

Ми вже подегустували. Пригощайтеся й ви! З Масницею!

/Files/images/02,92.jpg

/Files/images/02,90.jpg /Files/images/02,91.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 1

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.